Veel gestelde vragen
Op deze pagina willen we ingaan op een aantal veel gestelde vragen en misvattingen met betrekking over pensions in het algemeen
Wat zijn voordelen van professionele roedelopvang?
- Een zorgeloze vakantie voor uw hond (waardoor u zelf ook in alle vertrouwen van uw eigen vakantie kan genieten)
- Een vakantie die aansluit bij de behoeften van uw hond (natuurlijke roedel)
- Professionele verzorging
- Persoonlijke aandacht
- Je hoeft geen familie of vrienden lastig te vallen
- Je hoeft geen rekening te houden met de vakantie van anderen
- Geen onverwachte annulering van je oppas
(doordat ze toch zelf op vakantie gaan of ziek worden of het toch te veel werk blijkt of het toch niet goed gaat met hun eigen hond, om maar eens een paar reden te noemen die wij te horen krijgen waarom mensen last minute toch nog graag een plaatsje willen reserveren als we al vol zitten ...)
Wat is roedelopvang?
Is het niet zielig?
Nee zeker niet. Een hond is van oorsprong een roedeldier en de "roedel" die hij bij u thuis heeft wordt tijdelijk vervangen door een (meer natuurlijke) roedel van soortgenoten. Onze gasten verblijven altijd gezamenlijk in een huiskamer en zullen zich dan ook snel op hun gemak voelen door de gezelligheid om zich heen. Onze gasten mogen, als de weersomstandigheden dit toelaten, heerlijk veel buiten spelen in de ruime speelweiden. Bij regenachtige of koudere dagen kunnen ze in de ruime huiskamers eveneens hun energie kwijt en worden de knuffels vanaf de relaxed banken uitgedeeld.
Kan ik niet beter voor particuliere opvang kiezen zodat mijn hond alle aandacht krijgt?
Vaak lijken hondeneigenaren het idee te hebben dat hun hond 2e rangs opgevangen wordt wanneer zij kiezen voor professionele zorg boven een particulier gezin.
Het idee van noodzakelijke opvang is echter niet meer van deze tijd. Onze visie is niet om uw vakantieperiode te overbruggen, maar om uw hond te laten genieten van een heerlijke vakantie. We vergelijken dit graag met kinderen die in de zomer dolgraag naar een zomerkamp gaan. Ouders "sturen" hun kinderen daar niet heen omdat ze oppas nodig hebben maar omdat dit goed is voor de sociale ontwikkeling en de kinderen er de tijd van hun leven hebben! Ditzelfde gevoel dient u te hebben wanneer u een vakantie reserveert voor uw trouwe kameraad. Een vakantie vol nieuwe ervaringen, veel speelplezier, veel nieuwe vriendjes, even geen regels en heerlijk hond kunnen zijn. Hier staat uw hond centraal!
Oppas door opa en oma is altijd helemaal het einde voor kinderen, maar als ze mogen kiezen voor een hele week bij opa en oma of een week met leeftijdgenootjes op kamp dan kiezen de meeste kinderen toch graag voor het laatste.
Een hond is een roedeldier en vind het doorgaans heerlijk om met soortgenoten op te trekken. Daar kunnen menselijke knuffels en aandacht niet tegenop.
Is het niet te lang?
Nee, honden hebben geen tijdsbesef, ze leven in het NU.” Het maakt voor de hond dus niet uit of hij 1 dag, 1 week of 1 maand in ons hotel verblijft. Vaak is het moment van afscheid nemen van het baasje tijdens zo’n bezoek het moeilijkste momentje; zowel voor de hond als voor het baasje. Bij de hond werkt het een beetje: uit het oog, uit het hart. Als hij het baasje niet meer ziet, hoort of ruikt, gaat hij over tot de “orde van de dag”…… en dat is kennis maken met zijn nieuwe omgeving en de andere honden. U hoeft dus absoluut geen schuldgevoel te hebben over de lengte van het verblijf!
Mijn hond veranderd?
Het komt inderdaad regelmatig voor dat wij van baasjes terug horen dat hun hond ná een vakantie hier is verandert. Ik hoor altijd dat deze verandering een positieve verandering was; ... vaak dat ze socialer zijn geworden. Ze spelen meer én leuker met andere honden in de buurt. In die zin werkt het verblijf soms zelfs een beetje therapeutisch. Ze oefenen hun sociale vaardigheden door de intensieve interactie met lieve sociale andere honden in een (bijna) natuurlijke roedel.
Door een andere dagindeling en het spelen met de andere gasten zal uw hond na zijn verblijf bij ons moe zijn; klanten vertrekken hier dan ook vaak met de woorden: “Zo , dan kan ie dadelijk weer lekker uitrusten thuis, ik heb er meestal een paar dagen geen kind aan, als die bij jullie is geweest”! Dit is dus normaal; vergelijk het maar met een kind dat na een week terug komt van zomerkamp. Die gaan ook eerst bijslapen,….. lang slapen!
Ook kan het zijn dat uw hond de eerste paar dagen een beetje “down” is. Bedenk dan dat het best wel weer even wennen is om weer alléén te zijn, als je net een intensieve periode met leuke soortgenoten achter de rug hebt. Hij mist zijn speelkameraadjes gewoon even. Na een paar dagen zijn ze weer uitgerust en gewend aan de dagelijkse routine thuis.
Hoe kan het goed gaan zoveel honden bij elkaar?
Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat een roedel honden gezellig samen kan optrekken. Een hond is echter van nature een roedeldier en veel socialer aangelegd dan mensen. We hebben dan ook zeer zelden onenigheid in de groepen. Daarbij is vaak de interactie met de baas het probleem van ongewenste reacties naar elkaar. We laten onze gasten dan ook pas kennismaken als het baasje uit het zicht verdwenen is. Hiermee staat uw hond al 1-0 voor. Honden willen namelijk anders hun baasje verdedigen of zoeken juist bescherming.
Daarbij is een belangrijk verschil dat onze gasten altijd los lopen zonder lijn of halsband. Ze hebben voldoende ruimte om af te wachten, kennis te gaan maken of heerlijk te gaan spelen.
Er wordt altijd professionele begeleiding geboden door erkende kynologische instructeurs tijdens deze eerste kennismaking maar ook tijdens de rest van het verblijf worden de honden begeleid en waar nodig bijgestuurd. In de praktijk is dit echter zelden nodig omdat honden prima in staat zijn zelfstandig op een respectvolle manier de grenzen van anderen te respecteren. Zeker als ze uit ervaring leren dat andere honden niet eng zijn en grenzen gerespecteerd worden.
Zijn alle honden geschikt voor roedelopvang?
De meeste honden vinden het heerlijk om in een natuurlijke roedel te verblijven. Toch is een enkele hond niet gelukkig in een roedelopvang. Om deze reden hebben we ook een kennismaking dag om te kunnen beoordelen of uw kameraad gelukkig wordt van deze vorm van opvang. Wanneer we twijfelen geven we dit altijd aan omdat we graag gasten hebben die intens genieten en een gezellige ontspannen sfeer behouden blijft. Honden met verlatingsangst of desocialisatieprobleem vinden het vaak te spannend en sluiten zich af van de anderen.
Durft mijn hond(je) dit wel?
Regelmatig horen we van baasjes "mijn hond is bang voor... (grote witte honden/herders/enz)". Uiteraard is deze informatie altijd goed om met ons te delen. In de praktijk blijkt echter vaak dat deze angst niet specifiek in uw hond(je) zelf zit maar vooral een gevolg is van de interactie tussen u en uw hond(je) en het overnemen van uw angst voor deze confrontatie. We zullen dus ook altijd in de praktijk beoordelen of uw hond(je) zich prettig voelt bij de andere gasten en dit aansluit bij zijn/haar specifieke behoeften.
We hebben regelmatig wat onzekere hondjes mogen begeleiden die na enkele dagen heerlijk los kwamen en weer met zoveel meer vertrouwen de kennismaking met anderen aan durfde te gaan of te beantwoorden. Dat is uiteraard geweldig om te mogen begeleiden.
Worden alle rassen geaccepteerd?
Nee, we kunnen helaas niet alle rassen accepteren. Honden die onder de risicogroepen vallen kunnen slechts bij uitzondering toegelaten worden na een strenge selectie. Denk hierbij aan rassen die veel letsel kunnen veroorzaken wanneer zij toch overgaan op agressie. Veiligheid van onze gasten staat ten alle tijde voorop.
Hoe beoordelen jullie of een hond geschikt is voor een hond?
Hoe werkt jullie anti-blaf beleid?
Kan mijn hond met allergie of medicatie terecht?