Dagopvang voor uw pup

Graag willen we even specifiek ingaan op de meerwaarde van dagopvang voor uw pup in ons hotel.


Goede socialisatie van een pup is namelijk

ongekend belangrijk voor de toekomst

en het welbevinden van de hond!


We horen regelmatig van nieuwe baasjes dat opvang nu nog niet nodig is omdat ze volledig thuiswerken, maar in de toekomst mogelijk wel. Hieruit blijkt dat veel mensen de waarde van opvang onderschatten tot noodzakelijke opvang.

Het is voor een pup heel belangrijk om ervaringen op te doen en vertrouwen te behouden in situaties. Ditzelfde principe zie je bij een peuterspeelzaal voor kleine kinderen. Dit is opgericht om de sociale vaardigheden van kinderen onderling en het vertrouwen in leidsters te versterken en niet als noodzakelijke oppas.


Wat is socialisatie?

Socialisatie is het proces waarbij wij de hond van pup af aan leren omgaan met diverse situaties waar hij de rest van zijn leven mee te maken krijgt. Hij leert niet alleen veel nieuwe dingen kennen. Maar de pup zal ook juist tijdens de socialisatie periode leren hoe hij zich in bepaalde situaties moet gedragen.

1e Socialisatie fase: 8- 12 weken

Het grootste belang van deze periode is dat de pup optimaal onbevangen is om de nieuwe wereld te gaan verkennen. Dat maakt dat de pup optimaal gemotiveerd is om overal naartoe te gaan. Feitelijk zal een pup alles leuk vinden (tot anders blijkt uit eigen ervaring) en zal hij alles moeten willen onderzoeken en moet hij daartoe ook alle gelegenheid krijgen en voelen.

Contact met andere honden is hierbij van groot belang. Er bestaat helaas nog een groot misverstand dat je de pup juist weg moet houden bij andere honden omdat pups een vergroot risico zouden hebben om hiervan ziek te worden. Als je dat doet verstoor je het socialisatieproces en vergroot je het risico op een niet gesocialiseerde hond. Gemaakte socialisatiefouten in deze fase zijn onomkeerbaar. Dit leerproces wordt met 12 weken definitief afgesloten.


2e socialisatiefase/ angstfase: 12 weken tot een half jaar

In deze periode heeft de nieuwsgierigheid van de eerste socialisatiefase plaats gemaakt voor angst(gezonde spanning). De pup treedt de wereld niet zo enthousiast meer tegemoet, maar wordt terughoudender. Het herstelvermogen na een vervelende ervaring duurt langer en de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen is groter. Het is dus heel belangrijk dat u de socialisatie doorzet en uw pup blijft begeleiden in nieuwe situaties.

Bijna elk moment van ontwaken wordt doorgebracht in het spel, wat niet alleen heel leuk is voor de pup maar ook een goede oefening is voor het leven van honden. Sociale vaardigheden en communicatiemiddelen worden geleerd door interactie met soortgenoten. Pups leren hun beet te remmen wanneer ze door elkaar worden gebeten tijdens het spel en leren de taal van de hond. Door middel van spel ontdekken ze dominante en onderdanige houdingen en bereiden ze zich voor op het leven in de wereld. De volwassen honden zorgen ervoor dat de jonge hond is opgevoed voordat hij te groot is geworden. Socialisatiefouten die in deze periode gemaakt worden zijn met veel therapie nog op te lossen.

Veelvoorkomende Socialisatiefouten:


in leeftijd van 8-12 weken:

1. Te weinig contact met verschillende volwassen mensen

De gevolgen kunnen, behalve een vorm van kennelsyndroom, eenkennigheid, angst voor kinderen als hij daar geen kennis mee gemaakt heeft, of eenzijdige gewenning aan mannen óf vrouwen.


2. Te weinig contact met honden van verschillende rassen

Honden van andere rassen hebben verschillende uiterlijke kenmerken en honden moeten dus leren wat die uiterlijke kenmerken van die andere rassen betekenen. Worden honden niet aan andere rassen gesocialiseerd, dan leidt dit tot miscommunicatie tussen honden onderling. Bijv het ene ras draagt de staart gelijk naar achter, de ander in een sikkel op zijn rug en de volgende draagt zijn staart altijd omlaag. Dit kan onduidelijkheid geven in de communicatie van zelfverzekerdheid/angst.


3. Te weinig contact met leeftijdsgenoten

Dit leidt tot een gebrek aan de ontwikkeling van de sociale gedragspatronen.


In leeftijd van 12 weken tot 6 maanden

4. Zijn contacten buiten het huishouden van groot belang.

Indien de hond in deze periode niet goed wordt gesocialiseerd kan dit leiden tot desocialisatie. Angst ten opzichte van onbekende zaken en mensen is hiervan weer het gevolg.


5. Zijn honden gevoelig voor het opdoen van een traumatische ervaring. Hoewel deze gevoeligheid niet geheel is verdwenen op volwassen leeftijd. Een traumatische ervaring kan weer leiden tot een fobie. Waardoor een hond niet/nauwelijks meer te trainen is onder de omstandigheden waaronder het trauma zich heeft voorgedaan.

Roedeltherapie is de oplossing

De laatste tijd zie je steeds vaker dat roedeltherapie ingezet wordt waarbij een hond onder de juiste begeleiding geholpen wordt om zijn angst of agressie te overwinnen. Het principe hierachter is dat je, door een hond in een gecontroleerde omgeving bloot te stellen aan hetgene wat hem angstig of agressief maakt, in dit geval andere honden, terwijl je veiligheid en leiding aanbiedt je leert aan je hond dat andere honden helemaal niet eng zijn en dat agressie niet de juiste oplossing is.

Als deze manier van opvang dus geschikt is voor honden die problemen ervaren, hoeveel waarde kan het dan niet bieden om deze problemen voor te zijn en op een eenvoudige wijze bij te dragen aan het sociale welzijn van uw pup. Voorkomen is beter dan genezen!

Pups in een roedel

Pups hebben een speciale status in een roedel. Volwassen honden gaan heel anders om met (jonge) pups, dan met volwassen soortgenoten; dat heeft de natuur zo “ingebakken”, dat is hun natuurlijke instinct. Pups “mogen” veel meer en zullen minder snel gecorrigeerd worden dan volwassen honden. Voor elke hond die in een roedel “moet” functioneren geldt, dat je je moet aanpassen aan de heersende hiërarchie middels “hondentaal” of te wel de sociale vaardigheden. Als een pup al op jonge leeftijd in opvang komt, moet hij al op jonge leeftijd zijn sociale vaardigheden trainen, zoals een peuter in de peuterspeelzaal doet. Hier heeft hij (en u dus ook) de rest van zijn leven profijt van. Jonggeleerd is oud gedaan!!

Pups die al tussen de 9 en 12 weken leeftijd in roedelopvang komen hebben een duidelijk voordeel op het behouden en versterken van de sociale vaardigheden omdat ze dan nog vooral vanuit vertrouwen en nieuwsgierigheid de wereld tegemoet treden. Wanneer pups ouder zijn duurt het iets langer om deze vaardigheden te ontwikkelen maar ook dan zie je veel vooruitgang in gedrag en communicatievaardigheden (wil je wel/niet spelen?, wie ben jij?, hoever kan ik gaan?).


Een pup vind het weleens lastig om zijn rust te nemen. Hier zijn wij uiteraard alert op. In de praktijk blijkt echter vaak dat, doordat uw pup continu in een natuurlijke roedel verblijft, deze wel zijn rustmomenten neemt en in slaap dommelt als er even wat minder actie is.


Kortom:

Waarom kan dagopvang voor uw pup essentieel verschil maken voor het welzijn van uw pup?


  • Uw pup leert zijn sociale communicatie en vaardigheden op een positieve en neutrale manier
  • Uw pup leert dat hij ook zonder u zelfvertrouwen kan hebben
  • Uw pup kan zijn/haar energie kwijt waardoor baldadig gedrag thuis verminderd. Hierdoor kunt u meer focussen op genieten dan op corrigeren.
  • U heeft een vertrouwde opvang waar u uw pup heen kan brengen als u weer moet gaan werken of op vakantie gaat
  • Uw pup wordt door professionele kynologische instructeurs begeleidt en ondersteund.



Een goede socialisatie is het echt waard!!

Share by: